Стежимо за раціоном: самі алергенні продукти

Харчова алергія з поодиноких випадків може перетворитися на серйозну проблему. Тому батькам малят слід уважніше ставитися до підбору продуктів харчування, а також їх введенню в раціон дитини. Харчова алергія виникає тоді, коли імунна система людини приймає за віруси або мікроби різні види білого, направляючи на боротьбу з ними всі свої сили. Внаслідок чого в організмі підвищується рівень гістаміну та інших хімічних речовин, які й провокують появу алергічних реакцій.

Проявом харчової алергії у дитини можуть бути висипання на шкірі, розлад роботи шлунково-кишкового тракту, дихальних шляхів, нудота, блювання, сухий кашель, нежить, дивний присмак у роті. Симптоми «говорять» про себе як відразу, так і через кілька годин. Дуже важливо прислухатися до слів дитини, навіть якщо вони ще нерозбірливі або занадто образні. Якщо малюк вказує на печіння в роті, постійно тягне туди ручки, скаржиться, що «тисне в шийці» або сверблять щоки, не відмахуйтеся. Це можуть бути вірні ознаки початку харчової алергії, яка зажадає оперативного втручання. Саме для цього в домашній аптечці непогано тримати антигістамінні препарати як внутрішнього, так і зовнішнього застосування. Підібрати необхідний і відповідний для віку вашої дитини допоможе педіатр.

Щоб запобігти харчову алергію, слід вводити кожен новий продукт поступово, в невеликій кількості. Зверніть увагу на продукти, які вважаються потенційно сильними алергенами, постарайтеся контролювати їх споживання. Отже, група ризику складається з: арахісу, горіхів (мигдаль, кеш'ю, волоський горіх, фундук, макадамія), молока, яєць, пшениці, сої, риби, молюсків.

Харчову алергію, хоч і менш небезпечну і яскраво виявлену, можуть викликати кукурудза, м'ясо, часник, желатин, морква, помідори, персики і навіть яблука, особливо червоні. Все залежить від індивідуальної нестерпності того чи іншого білка.

Що стосується риби, то далеко не всі її види здатні спровокувати алергію. До найбільш проблемним відносяться: лосось, тунець, палтус. Крабове м'ясо, креветки, раки, криль - їжа для дорослих, тому навіть не думайте про те, щоб дати їх спробувати дітям до 3 років.

Що стосується харчової алергії на пшеницю, то під цим обширним поняття ховається досить широкий ряд продуктів: пшеничний хліб, макаронні вироби, булгур, кус-кус, крохмаль, манна крупа, висівки, масло із зародків пшениці.

За статистикою, приблизно 2,5% дітей у віці до 3 років мають алергію на молоко. Як показує практика, більшість діток переростає складне ставлення своєї імунної системи до такого корисного продукту. Якщо ж алергія на молоко присутня і не хоче відступати, слід бути обережними з сиром, сиром, вершками, сметаною, вершковим маслом, йогуртами.

Також харчову алергію часто викликають барвники та хімічні добавки, які міститися в багатьох магазинних продуктах. Тому віддавайте перевагу якісному харчуванню, акуратно вводьте нові смакоти в раціон малюка. Не забувайте вчасно звертатися до лікаря, щоб не запустити проблему.


Переглядів: 636
Також в цьому розділі: