Як зберегти літні вітаміни на зиму

Приємно серед сніжної зими додавати в дитячі кашки і пудинги свіжі ягоди і фрукти, які мама дбайливо зберегла. Є кілька способів зробити запас для малюка справжніх літніх вітамінів. Всі вони дозволяють продовжити вітамінний сезон і заряджати дитину здоров'ям і серед зими.

Заморозити
У морозилці, де температура тримається в межах -18-20 С фрукти збережуть свої корисні властивості до наступної весни. Для такого зберігання варто вибирати плоди в середині сезону їх дозрівання. Занадто ранні або, навпаки, занадто пізні не можуть похвалитися повним набором всіх вітамінів. Отже, для заморозки відмінно підійдуть пластикові коробочки з кришкою, яка щільно прилягає, або ж спеціальні пакети для заморозки (вони щільно закриваються). Підготовка до заморожування починається з того, що плоди потрібно ретельно помити, перебрати і дати їм висохнути. Потім ягоди потрібно спочатку заморозити, розклавши на плоскій посудині в морозилці, а потім розкласти по пакетах або в пластикові контейнери з кришечкою і скласти в морозилку. Варто запам'ятати, що повторно заморожувати після того, як фрукти вже виймали і дали розморозитися, не можна. Після такої повторної заморозки вітамінки вже не зберігаються.

Сушити
Ягоди і фрукти відмінно зберігають вітаміни при сушці. Яблука та груші радять заготовляти таким способом восени. А ось влітку слід запастися сушеними сливами, вишнями, черешнями. Така заготовка проходить у кілька етапів, але в ній немає нічого складного. Спочатку фрукти і ягоди потрібно ретельно помити, відібрати для заготівлі рівні й незіпвовані плоди, дати їм висохнути. Потім викласти фрукти на деко і поставити в духовку приблизно на 5:00 при температурі 60 С. Після цього їх варто вийняти і перемішати на деку, а потім поставити знову в духовку ще на 5:00, але при температурі 70 С. Після того як вишня охолоне , її перемішують і ставлять в духовці вже на 90 С. Черешню можна сушити так само, але часу в духовці вона повинна провести на годину довше в кожному етапі. Коли фрукти висушаться і охолонуть, їх потрібно скласти в склянні сухі банки і поставити на зберігання в сухому місці.

Бланширувати
Багато овочіі можна також заморозити на зиму. Але перед тим як скласти в морозилці їх потрібно недовго протримати в киплячій воді. Таке спосіб називається бланшування. За допомогою цього методу можна заморозити малюкові спаржу, цвітну капусту, кабачки, зелений горошок, зерна кукурудзи. А взимку супчик з цих овочів подарує великий запас вітамінів! Зберегти овочі просто: спочатку їх потрібно помити, перебрати і опустити на 2-3 хвилини в киплячу воду. Потім вийняти і розклавши на тарілці дати воді стекти, щоб овочі повністю висохли. Після такої бланшировки овочі потрібно розкласти по пакетах, випустивши зайве повітря, і скласти в морозилці. Оптимальна температура - 18-20 С. Такий запас літніх овочів обов'язково порадує взимку!


Переглядів: 625
Також в цьому розділі: