Особливості введення рибного прикорму

Риба, особливо морська, - дуже корисний продукт прикорму, який містить йод, необхідний для щитовидної залози, а також жирні кислоти групи омега-3. Повноцінне харчування дитини має включати рибу, щоб малюк ріс міцним, сильним і радісним. Риба - джерело білка, який має дуже високий відсоток засвоюваності, що так важливо на етапі дозрівання травної системи малюка. Також риба багата на вітаміни (А, D, В) і мінерали (кальцій, магній, цинк, фосфор), в числі яких залізо, тому згідно МОЗ України риба стоїть у списку продуктів, що є важливим джерелом заліза, особливо для діток з анемією ( наказ № 149 Від 20.03.2008).

Незважаючи на всю її корисність, риба - продукт алергенний, тому при введенні її в меню малюка, потрібно бути дуже уважним, і спостерігати за реакціями дитини. Якщо при введенні певного сорту риби виникла алергія або розлад шлунка, то її потрібно скасувати, і тільки після закінчення 1-2 тижнів дати спробувати малюкові інший сорт риби. Також різна реакція організму малюка може залежати від того, морська це риба або річкова.

Рекомендується вводити рибу з 8-10 місяців, починаючи з ½ -1 чайної ложки. Краще запропонувати маляті рибу в першій половині дня, щоб простежити до вечора реакцію організму на неї. Якщо ви не помітите алергічних проявів, то на наступний день можна збільшити порцію. У 8 місяців порція залишається невеликою 10-20 гр., а потім поступово збільшується до 9 місяців 30-50 гр., і до року становить 50-60 гр.

Рибу дають малюкові замість м'яса у вигляді пюре 2 рази на тиждень. Якщо відсутнє м'ясо в раціоні дитини, то рибу варто пропонувати частіше. Ближче до року асортимент страв можна розширити і приготувати пудинги чи рибні тюфтельки на пару. Після року дають тушковану або варену рибу. Не годуйте дитину смаженою рибою, це і для дорослих не дуже корисно.

Розберемося з вибором риби. Починати потрібно з нежирних сортів: тріски, хека, судака, форелі. Дуже уважно видаляйте кісточки при приготуванні, щоб малюк не подавився. Більшість фахівців більше рекомендують морську рибу, так як вона не містить шкідливих елементів, які могла увібрати річкова риба із забрудненого джерела. Поступово можна розширити рибне меню і запропонувати малюкові минтай, камбалу, морського окуня. З рибою жирних сортів потрібно бути обережними і пропонувати пізніше, до 1,5-2 років. А от з морепродуктами та ікрою варто почекати до 3 років, так як вони високоаллергенні.

Якщо ви не впевнені в якості пропонованої в магазинах риби, то краще підберіть дитячі рибні консерви. Зазвичай в них риба йде разом з овочами. Перевірте, щоб до складу пюре входили саме ті компоненти, які малюк вже спробував.


Переглядів: 666
Також в цьому розділі: