Чому мармелад так названий?

А ти теж любиш відкрити пачку мармеладних ведмедиків, вдихнути солодкий аромат і зануритися в пучину яскравих смакових відчуттів? Або ти віддаєш перевагу лякати рідних жувальними черв'ячками? Може, тобі до смаку мармеладні часточки або рідкий мармелад?

Так, друже мій, мармелад давним-давно зайняв почесне місце в житті кожної людини. Історія його починається з 18 століття, коли він виготовлявся виключно з айви і яблук. Настільки приємне і співуче слово винаходу дали французи. Що воно означать - питання, на яке відповіді немає. Є тільки легенди та припущення. Зате відомо, що греки називали мармелад словом «пелте», що означало «легкий щит».

Легенда ж відводить нас до Шотландської королеви Марії, яку лікували апельсиновими часточками, посипаними цукром. Вважається, що слово «мармелад» - це злегка змінена фраза «Марія хвора». За іншою ж версією, мармелад походить від слова «айва».

Спочатку мармеладом вважався джем, який намазували на хліб. Це була рідка і тягуча субстанція, що нагадує наше варення. Згодом кондитери помітили, що не всі фрукти дозволяють домогтися потрібного ефекту. Так виявили пектин, який удосталь міститься в яблуках і абрикосах. Пектин дозволяв створювати більш хитромудрі вироби. В Америці, наприклад, дуже люблять «желейні боби»: цукерки, зовні нагадують квасолини, але тільки яскраві і різноколірні.

Зараз же якого мармеладу тільки немає! І пляшечки, і язички, і машинки, і ключики... Одним словом, чудеса сучасного виробництва. Головне, не забувати про здоровий глузд і міру, щоб зберегти зуби і фігуру.


Переглядів: 5
Також в цьому розділі: