Чому плов їдять руками?

Плов - узбецьке національне блюдо, яке благополучно прижилося і у нас в Україні. Їжа ця дуже зручна, так як не потрібно готувати окремо м'ясо і гарнір до нього. Ось тільки нам в голову не може прийти думка про те, щоб відкинути вилку і почати їсти плов руками. Але саме так їдять його у нього на батьківщині! Або їли колись.

Старше узбецьке покоління обов'язково розповість вам про те, що плов вважається справжнім живим організмом, якщо приготовлений за всіма правилами. Є чудова традиція ставити велику запалену чашу в колі сім'ї, щоб відчути єднання зі своїми рідними. У цій затишній церемонії всі беруть плов із загального посуду руками. Раніше ще клали поряд з казаном свіжі коржики, які замінювали звичний нам хліб. Перед початком трапези обов'язково читалася молитва, після чого глава сім'ї брав жменю плову і клав її в рот страшому синові.

Ти, напевно, думаєш, що їсти руками не дуже зручно? Але у узбеків було все продумано. Вони брали зверху страви шматочок м'яса і зачерпували ним трошки рису. Іншою рукою вони додавали кілька крапель лимонного соку. Все це заїдати часточкою часнику.

Можливо, зараз все стало інакше. Більш сучасно. Але в світі є ще одне блюдо, які прийнято їсти саме руками. Це грузинські хінкалі. Правда, про це іншим разом ...


Переглядів: 80
Також в цьому розділі: