Харчова алергія з поодиноких випадків може перетворитися на серйозну проблему. Тому батькам малят слід уважніше ставитися до підбору продуктів харчування, а також їх введенню в раціон дитини. Харчова алергія виникає тоді, коли імунна система людини приймає за віруси або мікроби різні види білого, направляючи на боротьбу з ними всі свої сили. Внаслідок чого в організмі підвищується рівень гістаміну та інших хімічних речовин, які й провокують появу алергічних реакцій.
Головною причиною алергії у дітей до 1 року є білок коров'ячого молока. Також до продуктів з високим ступенем ризику відносяться: яйця, риба, морепродукти, червоні фрукти і овочі (буряк, морква, гарбуз, червоні яблука), всі цитрусові, тропічні фрукти, горіхи, соя і шоколад.
Дітям грудного віку не дають їжу з дорослого столу, яка готується з використанням бульйонів (м'ясних, рибних або грибних), прянощів і пряних овочів, приправ (кетчупу, майонеза, гірчиці, хрону, оцету, лимонної кислоти), смажені та жирні страви.
Така алергія може протікати повільно і виявлятися не відразу, а, наприклад, через 2-3 дні після контакту з алергеном. До накопичувальної алергії відносять навіть псевдоалергічні реакції, які не мають під собою імунологічного фактора.